Inno-tér
2013. március 29.

Új szellemitulajdon-politika az Akadémián

Új szellemitulajdon-védelmi és -kezelési szabályzatot dolgozott ki a Magyar Tudományos Akadémia, amelynek elnöke, Pálinkás József, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) vezetőjével, Bendzsel Miklóssal március elején írt alá együttműködési megállapodást. A szabályzat elkészítéséről az Akadémia tavaly májusi közgyűlésén határoztak.


Az új szellemitulajdon-védelmi koncepció lényegi eleme, hogy az MTA innovációs rendszerének biztosítania kell a tudományos kutatás, a publikálás és a szabadalmazás összehangolását, vagyis a tudományos közlés és az ipari jogvédelem együttes művelését. Azaz, a magyar kutatási eredményből ne más országban legyen piaci sikertermék.

Az új szabályzat egységesíti és modernizálja a kutatóintézet-hálózat szellemi tulajdon­nal kapcsolatos eljárási rendjét, bevonja a kutatókat az általuk létrehozott szellemi alkotások védelmi és hasznosítási folyamataiba, illetve olyan szellemi alkotásokra – szerzői művekre – is odafigyel, amelyekkel korábban nem foglalkoztak. Ugyanakkor a szellemi tulajdon védelme ellen hat, hogy a digitális technológia és az internet révén a tudományos eredmények nyílt (ráadásul ingyenes) hozzáférése sokkal egyszerűbbé vált. Ezt kihasználva megjelent az úgynevezett Open Access modell. A hagyományos és az új szemlélet összeegyeztetése érdekében kulcsfontosságú, hogy a kutatási eredmény létrejötte után azonnal megvizsgálják az eredmény termékké fejlesztésének lehetőségét. Az ebben a szemléletben készült MTA-irányelvek alapján az egyes kutatóközpontok hat hónap alatt dolgozzák ki saját szellemitulajdon-kezelési szabályzatukat.

„Magyarország gazdasági hatékonysága és versenyképessége szempontjából a felfedező kutatások és a feltalálói innováció egyaránt kulcsfontosságú” – hangoztatta a két intézmény együttműködési szerződésének aláírásakor Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke, aki szerint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Természettudományi Kutatóközpont, az Agrártudományi Kutatóközpont, valamint a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet együtt adja az MTA nemzetközi minősítésen átesett szellemi vagyonkincsének kétharmadát. Pálinkás József akadémiai elnök szerint a szabályzat összhangot teremt az intézményi és egyéni érdek, a publikációs kényszer és az eredmények hasznosítása, a felfedező és célzott kutatások között.

A két hivatal 2014. december 31-éig szóló együttműködésének részeként az SZTNH szakmai konzultációkat és szemináriumokat tart az akadémiai intézmények munkatársainak.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka