Inno-tér
2013. március 3.

Segítő kéz az innovatív vállalkozóknak

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) mentorprogramot indított fiatal innovatív vállalkozások fejlődésének elősegítésére. A kezdeményezés a Go!nno fiatal innovatív vállalkozók nemzeti projekttámogató rendszere keretében valósul meg, és a tervek szerint hét év alatt ezer hazai vállalkozás kap mentori támogatást.


Balról: Somogyi Miklós mentor, Deák Csaba stratégiai elnökhelyettes és Imre József főosztályvezető

Egy kínai közmondás szerint „a tízezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik”. A felmérések szerint azonban sajnos a magyar vállalkozások döntő hányada már az első méteren elakad, azaz az első néhány évben tönkremegy. Éppen ezért a nemzeti innovációs stratégia mintegy ezer új innovációs vállalkozás mentorálását tűzte ki célul az elkövetkező hét esztendőben. Az idén februárban indult program első körben 16 vállalkozás megerősítését segíti – avatott be a részletekbe Deák Csaba, a NIH stratégiai elnökhelyettese, és magyarázatképpen hozzátette: a hivatal kiemelt feladatának tekinti a vállalkozások innovációs képességeinek fejlesztését, dinamikus növekedésének ösztönzését. Elmondta, hogy a kezdő vállalkozások gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy hiába van egy zseniális ötletük, hiába rendelkeznek egy vállalkozás elindításához szükséges tőkével, a vállalkozás életpályájának kezdeti szakaszán olyan megválaszolatlan kérdéseik és megvalósítási gondjaik adódnak, amelyek megoldása tapasztalt tanácsadó nélkül szinte lehetetlen.

Ennek megfelelően a programban a mentorok egy éven keresztül személyesen is segítik a vállalkozókat, akik elsősorban jogi, adózási, szabadalmi és egyéb pénzügyi kérdésekben kaphatnak ötleteket és információkat. Sőt, modern vezetési, üzletviteli, innovációmenedzsment ismeretekkel is gazdagodhatnak. És amitől igazán egyedi ez a kezdeményezés: a mentorok mindezt önkéntesen, azaz ingyen teszik.

Hogy miért hasznos ez a segítségnyújtás a társadalmi felelősségvállaláson túl számukra? Imre József, a NIH főosztályvezetője ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a mentorok nemcsak bővíthetik eddigi ismereteiket a vállalatfejlesztés területén, de a program keretében szervezett rendezvényeken saját kapcsolati tőkéjüket is építhetik. Somogyi Miklós, a Közép-magyarországi Innovációs Központ vezető tanácsadója, a 16 mentor egyike szerint Európa egyik legsúlyosabb problémája a versenyképesség. Elmondta, hogy a hazai hasznosítható ötletek 90-95 százaléka egyáltalán nem hasznosul, pedig számos olyan van közöttük, amivel nemcsak a magyar, de a nemzetközi piacon is megállhatnák a helyüket. A sajtótájékoztatón is jelen lévő mentorált, Kulcsár Ildikó, a Cudy Future Kft. ügyvezető igazgatója 13 éves vállalkozói tapasztalata ellenére is fontosnak érzi a NIH által kínált mankót. Nem véletlenül! A környezetbarát tisztítószerekkel foglalkozó családi vállalkozás az első évben hárommillió forint mínuszt termelt, és bár sikerült talpra állítani, még bőven maradtak kérdőjelek számára a pénzügyi és a sikeres marketing területén.

Deák Csaba tájékoztatása szerint a mentoráltak meglehetősen különböző területekről jelezték igényüket. Van közöttük informatikai (szoftver- és hardverfejlesztés), megújuló energiával és könnyűszerkezetes építéssel foglalkozó cég is. Hozzátette: a mentorálási programot a Nemzeti Innovációs Hivatal több körben tervezi indítani, ezért folyamatosan várják a jelentkezőket. A programba bekerült vállalkozások – reményeik szerint – eredményesen tudnak majd részt venni az Európai Unió kutatás-fejlesztési-innovációs Horizon 2020 programjában is.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka