Inno-tér
2013. április 29.

Magyar győztes a Global Impact versenyen

Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgássérültek kommunikációját és közlekedését segítő rendszere lett az egyik győztese a Singularity Egyetem által meghirdetett verseny budapesti döntőjének. Juhász Márton a másik nyertessel, a lengyel Aleksandra Orchowskával nyáron elutazhat a NASA kaliforniai kutatóbázisára.


A Singularity Egyetemet a Szilícium-völgy vezető cégeinek közreműködésével hozta létre a NASA és a Google. Az intézmény mára a térség üzleti-innovációs köreinek egyik legelismertebb helye lett. Az egyetem alapkövét 2008-ban letevő NASA és Google reményei szerint az egész emberiség életét pozitívan befolyásoló vállalkozók és feltalálók indulnak innen útjukra. Az egyetem tízhetes kurzusain eddig 85 országból több mint 1200-an vettek részt, ami jól mutatja, szó sincs arról, hogy csak az Egyesült Állomokra fókuszálnának.

Az egyetem évente legalább tizenöt Global Impact versenyt rendez világszerte. Az első közép- és délkelet-európai versenyt tavaly hozták Budapestre, akkor ötven, idén több mint hatvan pályázat érkezett a régió tizenegy országából. A megmérettetésen olyan ötletekkel, újításokkal, technológiai, innovációs megoldásokkal indulhatnak a jelentkezők, amelyek három éven belül legalább egymillió ember életminőségén javíthatnak. A cél, hogy a legjobb ötletek és azok kitalálói kijuthassanak egy olyan környezetbe, ahol a koncepciók meg is valósulhatnak. A szervezők ezért olyan versenyt hirdettek, amely kellően nyitott és meghökkentő volt ahhoz, hogy felkeltse a fiatal innovátorok érdeklődését. A Design Terminálban megrendezett idei döntőben tíz régiós projekt versenyzett a NASA kutatóbázisára szóló két, 25 ezer dollár értékű ösztöndíjért.

A magyar nyertes, Juhász Márton egy kórház mellett lakik, és nap mint nap sok, nyaktól lefelé megbénult embert lát, akik mozgásukat leginkább egy szájjal irányítható joystick segítségével kontrollálják, ami azonban a látásukban korlátozza őket. Juhász Márton ezért fejlesztette ki a GyroSet nevű rendszert, amely a fejmozgás érzékelésével irányítja a végtagjaikat mozgatni nem tudók kommunikációját és közlekedését.

Tavaly a magyar Várnagy Priszcilla és csapata Benovative nevű projektje nyerte a versenyt. A győztes projekt a közösségi portálok mintájára alapozva hozott létre olyan virtuális teret, ahol a globális közösség együtt gondolkodva, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket. Várnagy Priszcilla elutazhatott a Singularity Egyetem akkor 30 ezer dollár értékű nyári programjára.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka