Inno-tér
2013. március 4.

Aláírták az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló nemzetközi megállapodást

Brüsszelben, 2013. február 19-én a Versenyképességi Tanács ülésén került sor az Egységes Szabadalmi Bíróság létrehozásáról szóló megállapodás és az Egységes Szabadalmi Bíróság Alapokmánya (a továbbiakban együtt: ESZB-megállapodás) ünnepélyes aláírására. Magyar részről Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kapott felhatalmazást az ESZB-megállapodás szövegének végleges elfogadására.


A megállapodást 24 európai uniós tagállam írta alá (köztük az egységes hatályú európai szabadalom területén működő megerősített együttműködésben részt nem vevő Olaszország). Spanyolország ezzel szemben nem csatlakozik a megállapodáshoz, Bulgária aláírását eljárási okok késleltetik, Lengyelország pedig bejelentette, hogy egyelőre a „wait and see” megközelítést alkalmazva nem írják alá a megállapodást.

Az ESZB-megállapodás célja az egységes hatályú európai szabadalmakkal és a részes államokban hatályos „klasszikus” európai szabadalmakkal összefüggő peres eljárások lefolytatására hivatott bírósági szervezet létrehozása.
A megállapodás ennek érdekében a benne részes tagállamok nemzeti bíróságainak egyes feladatait átvevő közös, nemzetközi bírósági szervezetet hoz létre.
Az ESZB-megállapodás alapján az ESZB bírái képzésének Budapest ad majd otthont. Szintén lényeges, hogy a közép-európai igazságügyi miniszterek – együttműködésük keretében – egyeztetéseket kezdtek egy regionális elsőfokú ESZB-divízió felállításáról. A tárgyalások során a magyar fél felajánlotta, hogy ennek székhelye is Budapesten lehetne.
Az ESZB-megállapodás hatálybalépéséhez az szükséges, hogy azt legalább 13 aláíró tagállam (köztük az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország) ratifikálja – mert enélkül az egységes hatályú európai szabadalomról szóló uniós rendeletek alkalmazása sem kezdődhet meg.
Miközben az aláíró tagállamok hozzálátnak a ratifikációs folyamathoz (ami a szükséges hatásvizsgálatokon túl a tagállami jogok megfelelő módosítását is elengedhetetlenné teszi), a nemzetközi színtéren a következő lépés az új rendszer elindulásához szükséges előkészítő munka megkezdése lesz – ideértve az ESZB eljárási szabályzatának megalkotását, az egységes hatályú európai szabadalmak után fizetendő fenntartási díjakkal kapcsolatos döntések meghozatalát és a bírák kiválasztását is.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka