Inno-tér
2013. június 28.

Tudós diákokat ismertek el az Akadémián

Az Országos Tudományos Diákkonferencia (OTDK) résztvevői közül a magas koleszterinszint egészségügyi kockázatait, a nanorészecskék számlálásának módját és a súlyosan halmozottan sérült felnőttekből álló zenekart bemutató témák előadóinak ítélték oda az Országos Tudományos Diákköri Tanács TDK Prezentációs Díjait.


Magas szakmai minőségi követelmények, közérthető előadásmód, a magyar szaknyelv és szakkifejezések alkalmazása, szemléltető eszközök használata, a nemzetközi és a hazai eredmények bemutatása, kiváló vitakészség – az OTDK-szekciók főzsűrije e szempontok alapján terjesztett fel szekciónként egy-egy hallgatót az Országos Tudományos Diákköri Tanács TDK Prezentációs Díjáért folyó versenyre. A Magyar Tudományos Akadémián lezajlott megmérettetésre az ország különböző felsőoktatási intézményeiből – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem – tizenhat versenyző érkezett. Közülük végül hárman nyertek.

„A szív az egyik legcsodálatosabb szervünk, ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálozási okok közé tartoznak. A magas koleszterinszint pedig az ország népességének felét érinti” – érzékeltette kutatási területének fontosságát az egyik nyertes, Baranyai Tamás.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hatodéves hallgatója külön megemlékezett mentorairól. Mint mondta, a díját az egyetem kardiovaszkuláris kutatócsoportjának is köszönheti, ahol a diákok bevonásával kiemelkedő színvonalú műhelymunka folyik.

Terejánszky Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója számára nem a kutatás jelentette a kihívást, hanem az, hogy a versenyen tudományterületéről, a nanotechnológiáról, közérthető módon tudjon beszélni. A világszerte roppant népszerű kutatási területbe témavezetőjével szeretnének minél eredményesebben bekapcsolódni. Terejánszky Péter tervei szerint a PhD-fokozat megszerzése után külföldi ösztöndíjas kutatóként bővítené tapasztalatait.

Az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Otthon súlyosan halmozottan sérült lakóival 2007 óta foglalkozik Tiszai Luca, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem andragógus hallgatója. Az otthon Nádizumzum nevű zenekarának tevékenységét bemutató szakember szerint a közös zenélés során a tagok közül sokan először létesítettek egyenrangú kapcsolatokat, addig döntően alárendelt szerepet játszottak társas kapcsolataikban. Tiszai Luca az általa kidolgozott módszert szeretné minél szélesebb körben megismertetni, mert szerinte a befogadás, az integráció a társadalom valamennyi tagja számára előnyös változásokkal jár.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka