Inno-tér
2013. március 21.

Temes és Csongrád megyei egyetemek és kutatóintézetek közötti együttműködés

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés Programja 2007-2013 keretében, Temes és Csongrád megye K+F+I tevékenységének vizsgálatával COMINPRO címmel közös projektet valósított meg az innovációs eredmények hasznosítása területén a Temesvári Politechnika Egyetem és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). A COMINPRO projekt időtartam: 2012. április 1 – 2013. március 31.


A Magyar Innovációs Szövetség záró műhelytalálkozót szervezett Szegeden, 2013. március 20-án a COMINPRO projekt végrehajtásáról, eredményeiről, határon átnyúló együttműködési lehetőségekről. A COMINPRO azonosító jelű program célja: a Temes és Csongrád megyei egyetemek és kutatóintézetek közötti együttműködésének erősítése, illetve a keletkezett K+F+I eredmények hasznosításának elősegítése, ezzel a társadalmi és gazdasági kohézió, együttműködés erősítése a határmenti térségekben.
Az együttműködő felek kidolgozták a projekt megvalósításának módszertanát, megvalósítási ütemtervét, jelentések, zárótanulmány szakmai követelményeit. A projekt három ütemben valósult meg.
Az első jelentési időszakban magyar részről felmérésre kerültek a felsőoktatási, kutatási intézmények (Szegeti Tudományegyetem, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft, Szegedi Biológiai Központ…) kutatóhelyei, fő tevékenységei és projektjei, keletkezett K+F+I eredményei, amelyek üzleti hasznosítására alkalmasak.
A második jelentési időszakban személyes interjúk és kérdőívek révén felmérések készültek listán lévő intézményekről, az adatok feldolgozása után elkészült egy tájékoztató dokumentum, amely részletesen bemutatja a technológiai transzfer adatbázisokat, rendezvényeket, kiállításokat, üzletember-találkozókat, ill. jelenleg elérhető hazai és EU-s pályázatokat, forrásokat.
Mindkét jelentési időszak műhelytalálkozóval zárult, ahol elfogadásra kerültek az adott időszakot lezáró jelentések.
A harmadik jelentési időszakot a 2013. 03. 20-án, Szegeden tartott műhelytalálkozó (WORKSHOP) zárta.
Román részről Prof. Radu Vasiu, a Temesvári Politechnika Egyetem professzora, a projekt vezetője, magyar részről Dr. Mogyorósi Péter, MISZ Dél-Alföldi Régió igazgatója, a projekt magyar vezetője előadásukban áttekintették az elvégzett munkát, az elkészült tervet, ill. tanulmányt, amelyek feltárják a közös magyar-román együttműködési, megvalósítási lehetőségeket K+F+I területen, amely biztosítja a pozitív hatást a gazdaságra mindkét megyében (Temes, Csongrád), mindkét országban.

Forrás MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka