Inno-tér
2013. szeptember 27.

Startra kész a szegedi ELI építése

A Szegeden létesülő ELI-ALPS lézeres kutatóközpont második és egyben utolsó előkészítő fázisa idén augusztusban zárult. Ebből az alkalomból zárókonferenciát tartott az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. Az Európai Regionális Fejlesztési alap társfinanszírozásával épülő kutatóbázis előkészítési projektje 1,6 milliárd forint támogatást kapott az Új Széchenyi Terv keretében.


Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint az építkezés és a lézerberendezések beszerzésének rendkívül összetett előkészületei rendben megtörténtek. A legapróbb részletekre is figyelni kell, mivel az építkezés során Európában egyedülálló alapozási technológiát kell alkalmazni. A 6000 négyzetméter összterületű kutatóterek süllyedésére és rezgésmentesítésére a szegedi ELI esetében rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak: a kutatóépületek 50 méterenként hetente legfeljebb egy mikrométert süllyedhetnek. Az épületeket összesen 823 betoncölöp tartja, melyeket bizonyos esetekben 45 méter mélyre fúrnak majd. A cölöpök összesen 14,4 kilométert tesznek ki, a legnagyobb cölöp átmérője 1,8 méter lesz, a speciális alapozás kilenc hónapot vesz majd igénybe. Az épületek kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás már július második fele óta zajlik, ennek eredményeképpen várhatóan ez év őszén kezdődhetnek meg a több hónapon keresztül tartó alapozási munkálatok.

Az ELI látvány­terve

Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója az előkészületi eredményekről szóló összefoglalójában kiemelte, hogy startra készen áll a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nagyberuházás. Az építési és útépítési engedély tavaly év végétől rendelkezésre áll, ez év júliusában pedig a vezetékek által érintett ingatlanok jogaival kapcsolatos feladatok tisztázását követően megszerezték a beruházáshoz kapcsolódó vízjogi létesítési engedélyeket is, így engedélyeztetési, eljárásjogi szempontból megnyílt a lehetőség a világon egyedülálló kutatóközpont építésének megkezdésére.

Tölgyesi Viktória és Lehrner Lóránt

Az ELI-ALPS a jövőben a legnagyobb nagylézer infrastruktúrát jelenti a kelet-közép-európai régióban, amelynek működtetéséhez több száz szakemberre van szükség. Ezért már most kiemelt hangsúlyt fektetnek a szükséges humánerőforrás-fejlesztésre. Az oktatás területén a közeli jövő feladata, hogy hazai egyetemek, kutatóintézetek együttműködésében egyetemi, főiskolai kurzusok, tréningek, nyári iskolák megszervezésére, nemzetközi hálózat kiépítésére, ágazati együttműködések kialakítására kerüljön sor. Cél, hogy a szakirányok elvégzését követően minél több, az ELI-ALPS majdani működtetésében jártas szakember kerüljön ki a hazai felsőoktatási intézményekből.

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015-re épül fel. Addigra elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és kezdődhet a kutatói munka. A lézertechnológia fejlesztése azonban – egészen 2018-ig – tovább folytatódik.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka