Inno-tér
2013. január 3.

Régi-új vezetők a kutatóközpontok élén

Tizenkét akadémiai kutatóközpont és kutatóintézet főigazgatóját, igazgatóját nevezte ki Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A 2013. január elsején hivatalba lépő intézményvezetők feladata a versenyképesség és a hatékonyság fokozása. Ennek jegyében alakult át 2012 elején az Akadémia szétaprózott kutatóhálózata.


A korábbi intézetek közül változatlan formában a Szegedi Biológiai Központ (SZBK), az Atommagkutató Intézet (ATOMKI), a Kísérleti Orvostudományi Kutatóközpont (KOKI), a Nyelvtudományi Intézet, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, valamint a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) működött tovább. A többi intézetből kilenc új kutatóközpontot hoztak létre, amelyeket egy éven át megbízott vezetők irányítottak – miközben pályázatot írtak ki a végleges státusz elnyerésére. A kilenc intézetből hétben januártól az eddigi megbízott vezetők folytathatják a munkát.

Pálinkás József döntése alapján az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója továbbra is Bedő Zoltán, míg az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója Fodor Pál. Ábrahám Péter az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatói pozícióját nyerte el. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontját ezután is Fazekas Károly, az MTA Ökológiai Kutatóközpontját Báldi András vezeti. Ormos Pál az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának főigazgatójaként folytatja tovább eddigi munkáját. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontot Körösényi András vezeti, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontját Lévai Péter irányítja. A főigazgatók megbízatása három évre szól. Újabb ötéves igazgatói ciklusát kezdi meg az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének élén Freund Tamás, illetve Ormos Pál – utóbbi az SZBK-t irányíthatja. Inzelt Péter az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet élén újabb két évre lett igazgató.

Két helyen nem a megbízottak viszik tovább a munkát. A Természettudományi Kutatóközpontot Szépvölgyi János helyett a Richter Gedeon Nyrt.-től érkező Keserű György Miklós irányítja majd, míg az Energiatudományi Kutató­központ élén Gadó Jánost Horváth Ákos váltotta, aki korábban is az intézmény munkatársa volt. A megbízólevelek átadásakor Pálinkás József kiemelte: különösen nagy lehetőséget nyújt majd a Műegyetem campusára költöző Természettudományi Kutatóközpont (TTK), ahol több diszciplína működhet egymás mellett.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka