Inno-tér
2012. október 2.

Nanotechnológiával feljavított okostelefonok

Biztonságosabb bankjegyek, napsütésben is jól látható síkképernyők, illetve nagyobb hatékonysággal működő napelemek kifejlesztésében is felhasználhatók azok az eredmények, amelyeket magyar fizikusok a boglárkalepkék kék színét adó nanoszerkezetek vizsgálatával értek el. Eredményük a Royal Society Interface folyóiratban jelent meg.


A fotonikus nanoarchitektúrák olyan nanoszerkezetek együttesei, amelyek a levegő és a kitin megfelelő egymáshoz rendezettségével képesek a legkülönbözőbb színeket és csillogást produkálni. Ilyen struktúrának köszönheti jellegzetes kék színét a sokak által jól ismert boglárkalepke. A tudósok azt már évek óta tudják, hogy a lepkék kék színét adó nanoszerkezetek egy-egy fajra jellemző módon eresztik át, illetve verik vissza a fény különböző hullámhosszúságú részeit.

Boglárkalepke

E lepkefaj szárnyán lévő nanostruktúrát vizsgálva a közelmúltban Biró László Péter (az MTA doktora, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Nanoszerkezetek Osztálya) és kutatócsoportja arra jött rá, hogy a szárnyak különböző színárnyalatai alapján lehet a rendkívül hasonló, azonos élőhelyen előforduló fajokat biztonságosan megkülönböztetni. A kutatócsoportban dolgozó Piszter Gábor által fejlesztett úgynevezett neurális hálózat alapú, vagyis az agy működését és felépítését leképező szoftver segítségével minimális emberi beavatkozással, a múzeumi példányok roncsolása nélkül vizsgálhatták a lepkeszárny fényvisszaverését.

A fajok szín szerinti azonosításán túl a kutatók a lepkeszárnyak kék színeit létrehozó, úgynevezett fotonikus nanoarchitektúrákat is elemezték. Ezek alapján is megbízhatóan be tudták azonosítani a fajokat. Az is kiderült, hogy a kék különböző árnyalatait hasonló felépítésű, azonos kémiai összetételű, de jellegzetesen eltérő szerkezetű nanoarchitektúrák adják.

Az eredmények ígéretesek az anyagtudományok fejlesztői számára. Az Egyesült Államokban például a bankjegyek hamisítása elleni védelemben tervezik hasonló anyagszerkezetek használatát. A felismerések alapján olyan mobiltelefon-kijelzők is készülhetnek, amelyek a ma elterjedt háttérvilágítás helyett a napfény „megcsapolásával” nyernék el színüket, így láthatóságuk a napfényben nem csökkenne, színeik az intenzívebb megvilágítás hatására erősebbek lennének.
A fotonikus nanoarchitektúrák segítségével hatékonyabb napelemeket is gyárthatnak, illetve fénnyel működő, a jelenleginél gyorsabb, kevésbé melegedő számítógépek is készülhetnek hamarosan.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka