Inno-tér
2013. szeptember 27.

Miskolci plazmakísérletek

Csaknem 20 millió forint értékű plazmasugaras felülettisztító berendezés érkezett szeptember közepén a Miskolci Egyetemre. Az Európai Unió támogatásával beszerzett eszköz az ólommentes, ón alapú forrasztóanyagok használatára való áttérést segíti (tudományos alapokon nyugvó), gazdaságos megoldással.


A több mint 600 milliós FORR-ÁSZ pro­jekt keretében folyó kutatómunka célja a járműiparban alkalmazható környezetbiztonságos, ólommentes forraszanyag előállítása. Az idén január elsején indult program elsősorban az autóelektronikai iparban hozhat áttörést. A nagy ívű projekt a forrasztott kötések minőségének fejlesztését és a technológia fenntarthatóságát tűzte ki alapvető célként. Ennek megvalósításához több területen zajlik kutatás: ide tartozik a forrasztásra kerülő fémes ötvözetrendszerek anyagtudományi alapokon történő fejlesztése, valamint a forrasztási felületek előkészítése és a forrasztási hulladékok újrahasznosítása is. A projekt több műszer beszerzését finanszírozza európai uniós támogatásból, ezek egyike a csaknem 20 milliót érő plazmasugaras felülettisztító berendezés. A kutatási témán a konzorciumvezető Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara, a konzorciumi partner Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (Miskolc), valamint az MTA Atommagkutató Intézet (Debrecen) szakemberei dolgoznak.

Az eszköz jelentősége abban áll, hogy nap­jainkban egyre inkább terjed a felületek plazmával történő kezelése. A környezetvé­delmi előírások szigorodásával a plazma­kezelés egyre komolyabb alternatívája a nedves vegyi kezeléseknek, mert nem hagy hátra maradványanyagot. Emellett a plazmasugaras felülettisztítás könnyebben szabályozható, a felhasznált vivőgáz többnyire ártalmatlan, és a keletkezett bomlástermékek is könnyebben eltávolíthatók. Az előnyös tulajdonságoknak köszönhetően a plazmakezelések alkalmazási köre egyre bővül: műanyagok kezelése ragasztás előtt, fémes felületek aktiválása, bevonati védőrétegek képzése. Ezeken a területeken az egyetem Metallurgiai és Öntészeti Intézet felülettechnikai laboratóriumába telepített új plazmasugaras laboratóriumi berendezéssel változatos plazmakeze­lési kísérleteket végezhetnek.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka