Inno-tér
2012. december 1.

Milliárdok egyetemi kutatásra-fejlesztésre

Négymilliárd forint összegű pályázati támogatást hirdetett meg a közép-magyarországi egyetemek kutatási-fejlesztési tevékenységének támogatására novemberben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).


A kiírás fő célja a fejlesztésekhez kapcsolódó humánerőforrás-kapacitások és a kutatás-fejlesztés piaci jelenlétének erősítése. A pályázattal ösztönözni kívánják a felsőoktatás innovatív tevékenységét, a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos munkahelyteremtést, valamint a legkorszerűbb nemzetközi módszertani tapasztalatok hazai adaptációját. A támogatás hozzájárul az akadémiai szféra tudományos eredményeinek a gazdaságban és a társadalmi élet egyéb területein való hasznosulásához és az innovációs infrastruktúra fejlesztéséhez.

A pályázatok célja még a hazai kutatások nemzetközi beágyazódásának elősegítése, illetve, hogy a támogatott projektek révén a kutatójelölteknek és a fiatal kutatóknak lehetőségük nyíljon arra, hogy nemzetközi programokban vegyenek részt.

A pályázat a kiemelt iparági területek és tudományágak az Új Széchenyi Tervben kijelölt húzóágazatok fejlesztéséhez szükséges kutatásokat (például gyógyszeripari, biotechnológiai, környezettechnológiai, vízgazdálkodási, élelmiszer-biztonsági, lézertechnológiai, lézerfizikai, geológiai, biztonságpolitikai projektek, illetve az orvosi műszergyártás, a rehabilitáció, a megújuló energia kutatása) szolgálja.

A pályázatra az NFÜ a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 4 milliárd forintot biztosít.
A vissza nem térítendő támogatás összege legalább 50 millió és legfeljebb 500 millió forint. A pályázatokat a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2013. február 7-éig lehet benyújtani.

Hasonló célokkal már 2011 végén megjelent a Társadalmi Meg­újulás Operatív Program Nemzetközi közreműködéssel megvalósuló alap- és célzott alapkutatási projektek támogatása című pályázati konstrukciója. A hat régióra szóló kiírás keret­összege 20 milliárd forint volt, és 31 pályázat nyert. Ugyancsak kutatási fejlesztésekhez kapcsolódóan, 7,2 milliárd forintos kerettel, 2012 elején jelent meg az Előremutató infokommunikációs technológiák kutatásának támogatása, valamint a kapcsolódó IT szakember-utánpótlás biztosítása című kiírás, melyen hat pályázat nyert.

További információk a Nemzetközi együttmű­ködéssel megvalósuló alap- és ipari kutatási, valamint Infokommunikációs technológiai fejlesztési projektek támogatása a közép-magyarországi régióban című pályázatról: http://www.nfu.hu/doc/3786.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka