Inno-tér
2013. március 20.

Magyar Formatervezési Díj 2013

A nyilvános pályázatot a Nemzetgazdasági Miniszter a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével hirdeti meg. A pályázat célja a kiemelkedő színvonalú formatervezői teljesítmény elismerése.


Pályázati kategóriák

Termék - Kereskedelmi forgalomban kapható, kis és nagy szériában gyártott termékek, illetve termékrendszerek.
Vizuális kommunikáció - Termékek, termékrendszerek, szolgáltatások megvalósult, komplex vizuális arculata, beleértve a csomagolási és információs rendszereket, valamint a számítógéppel készült, interaktív alkalmazásokat is.
Terv - Kereskedelmi forgalomban még nem kapható, megvalósításra érett termékötletek terve, makett vagy prototípus formájában, továbbá a vizuális kommunikáció területéhez tartozó tervek.
Diák - A hazai felsőfokú oktatási intézmények tervezőképzésében részt vevő diákok által, hallgatói jogviszony keretében megvalósult terméktervezés, illetve a vizuális kommunikáció területén készített alkotások.

Pályázati feltételek

A pályázatot olyan természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaság nyújthatja be, akinek lakóhelye, vagy amelynek székhelye az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamának területén van.
A pályázat benyújtásához kitöltött jelentkezési lap, adatlap, szöveges és képi dokumentáció szükséges. A dokumentációra vonatkozó megkötéseket a jelentkezési lap tartalmazza. Az adatlapot zárt borítékban, csatolva kérjük beadni.
Egy pályázó több pályázatot is benyújthat.
Pályázni lehet minden olyan alkotással, amely három évnél nem régebbi, más személy szerzői és iparjogvédelmi jogát nem sérti.
Érvénytelen a pályázat, amennyiben: a pályázati feltételeknek nem felel meg, hiányos a mellékelt dokumentáció, határidőn túl érkezik be.

A pályázat beadási határideje

Beadási határidő: 2013. május 6. (postabélyegző szerint)
A pályázatot egy példányban, kizárólag postai, ajánlott küldeményként, vagy futárszolgálat útján kell eljuttatni a M agyar Formatervezési Tanács Irodájához, „Magyar Formatervezési Díj” jelöléssel ellátva, a következő címre:
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Magyar Formatervezési Tanács Irodája
1374 Budapest 5, Pf. 552

Egyéb, különös szabályok

A hallgatói jogviszony keretében készült pályamunkák kizárólag diákkategóriában nyújthatók be. A hallgatói jogviszony igazolását, illetve ha a jogviszony már nem áll fenn, az oklevél másolatát a jelentkezési laphoz kérjük csatolni.
A diákkategóriában benyújtott pályázat jeligés. A jeligét a jelentkezési lapon és az adatlapon egyaránt fel kell tüntetni. Az adatlapot zárt borítékban, csatolva kérjük beadni.

A pályázatok értékelése

Az értékelés két fordulóban történik. I . forduló: A bírálóbizottság a beküldött dokumentáció alapján dönt arról, hogy mely pályaműveket hívja be a II . fordulóra. II . forduló: A bírálóbizottság a bekért tárgyak és a részletes dokumentáció alapján dönt a díjak és az oklevelek odaítéléséről. A pályaművek elbírálására a zsűrizésre kijelölt helyszínen kerül sor. A begyűjtés helyszínéről és időpontjáról a pályázók értesítést kapnak. A nem szállítható pályaművek elbírálása a beküldött dokumentáció, illetve helyszíni szemle alapján történik.
A bírálóbizottság döntéséről a pályázók írásban kapnak értesítést. A döntéssel szemben nincs helye jogorvoslatnak.
Értékelési szempontok:
A pályaműveket a bírálóbizottság különösen az alábbi szempontok alapján bírálja: formai minőség; újszerűség, eredetiség; versenyképesség; a kivitelezés minősége (a diák- és tervkategória kivételével); felhasználóbarát kialakítás; környezetvédelmi, illetve környezetbarát szempontok érvényesülése.

A bírálóbizottság tagjai

Szalai András DLA, a bírálóbizottság elnöke, építészmérnök, művészettörténész, egyetemi docens, É pítészmérnöki Kar, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
habil Orosz István DLA, a bírálóbizottság elnökhelyettese, Kossuth-díjas grafikusművész, egyetemi tanár, Nyugat-magyarországi Egyetem, mft-tag
Gáspár György, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Göde András, Ferenczy Noémi-díjas építész, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Halasi Zoltán, grafikusművész, Art Force Kft.
Koós Pál, Ferenczy Noémi-díjas formatervező, tanszékvezető, egyetemi docens, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Óvári Andrea, öltözéktervező művész, Beriv Zrt.
Pauer Anna, ügyvezető igazgató, Balaton Bútorgyár Zrt.
Tomek Rygalik, design professzor, Művészeti Akadémia Varsó, Studio Rygalik
Laszlo Tapolcai DLA L/IDSA, egyetemi docens, designer, Tapolcai Design, Svájc
Tóth Krisztián, vezető kreatív igazgató, Carnation Group

Díjazás

Kategóriánként a legszínvonalasabbnak ítélt alkotások elnyerik a Magyar Formatervezési Díjat. A díjazott munkák alkotói oklevélben és pénzjutalomban részesülnek, amely a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII . törvény szerinti mindenkori illetményalap tizenötszörösének megfelelő összeg. A bírálóbizottság által legjobbnak ítélt további pályamunkák meghívást nyernek a kiállításra és elismerő oklevélben részesülnek.

Bemutatás


A bírálóbizottság által kiválasztott pályaművek kiállítás keretében kerülnek bemutatásra 2013 őszén. A kiállítás költségét a kiírók fedezik.
A pályaműveknek a kiállítás helyszínére történő szállítása, majd a kiállítás utáni elszállítása a pályázó feladata és költsége, a kiállítás szervezőjével egyeztetett időben és módon.
A kiállításról magyar és angol nyelvű, színes katalógus készül, amely hazai és külföldi terjesztésre kerül. A díjazott és kiállított pályaművekről készült fotók és leírások a www.mft.org.hu honlapon lesznek megtekinthetők.

Eredményhirdetés

A pályázat nyertesei a kiállítás megnyitóját megelőző ünnepségen vehetik át a díjakat. A Magyar Formatervezés Tanács a díjazott alkotásoknak széles körű publicitást biztosít. Az eredmény a díjátadás napjáig nem nyilvános.

Oltalom

A kiállított termékeket, a jogszabályok alapján, kiállítási kedvezmény, illetve elsőbbség illeti meg.
Bővebb információ: Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Ügyfélszolgálat, telefon: (06 1) 474 5561

További információ
A pályázati felhívás, a jelentkezési és adatlap, a M agyar Formatervezési Díjról szóló 17/2005. (III .26.) G KM rendelet, valamint a díj adományozási rendjének szabályzata megtalálható a www.mft.org.hu honlapon.
A pályázattal kapcsolatban további információ: Jankó Anna (06 1) 474 5859, e-mail cím: anna.janko@hipo.gov.hu

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka