Inno-tér
2012. október 31.

Kutatás-fejlesztési minősítési eljárás módszertani útmutatója

Az innovációs törvény értelmében ez év február 1-jétől a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hatósági jogkörben eljárva látja el a kutatás-fejlesztési tevékenységek, projektek minősítésének feladatát. A hivatal honlapján már elérhető a minősítési eljárás módszertani útmutatója.


A minősítés kétféle tevékenységet foglal magába: egyrészt a vállalkozások által önkéntesen kezdeményezhető előzetes minősítési eljárás lefolytatását, másrészt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) utólagos adó-ellenőrzési eljárásaiban való szakértői közreműködést. Amikor az adóhatóság az utólagos ellenőrzés során – szakértőként – keresi meg az SZTNH-t, a cél elsősorban a NAV mint jogalkalmazó szerv munkájának szakmai támogatása.

Az előzetes minősítési eljárás keretében az SZTNH arról nyilatkozik, hogy az ügyfél által benyújtott dokumentáció alapján a kérelem beadását követően megvalósítandó projekt vagy projektrész kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősül-e. Az SZTNH által jogerős határozatban kutatás-fejlesztési tevékenységnek minősített projektet más hatóságnak is ilyennek kell tekintenie, így a minősítés felhasználható a kutatás-fejlesztési támogatási rendszer keretein belül benyújtott pályázatok K+F tartalmának igazolására, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenységhez kapcsolódó adó- és járulékkedvezmények érvényesítésére.

Az előzetes minősítési eljárás jobb meg­ismertetése, valamint a kutatás-fejlesztést végző vállalatok és kutatóhelyek tájékoztatása, illetve az eljárás kiszámíthatóbbá té­tele érdekében az SZTNH szeptember 24-én kiadta a kutatás-fejlesztési minősítési eljárás módszertani útmutatóját (www.sztnh.gov.hu/k_plusz_f/Vegleges_modszertani_utmutato_20120926.pdf).
Az útmutató amellett, hogy megpróbálja kézzelfoghatóvá, közérthetővé tenni a kutatás-fejlesztési tevékenység meghatározását, elhatárolja a K+F körébe nem tartozó tevékenységeket, illetve példákkal segíti az egyes típusok – alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés – meghatározását. A dokumentum részletesen bemutatja az előzetes minősítési eljárás folyamatát és ismerteti az SZTNH minősítési szempontjait.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka