Inno-tér
2013. szeptember 30.

Dimenzióváltás a műszaki felsőoktatásban

A gyakorlatorientált műszaki felsőoktatás új lehetősége Magyarországon címmel rendezett országos konferenciát szeptember 19-én az AIPA Klaszter a Kecskeméti Főiskolán, egy asztalhoz ültetve a duális felsőoktatási képzésben részt vevő intézményvezetőket, járműipari beszállítókat, valamint a gyakorlat­orientált képzés szabályrendszerének kidolgozóit.


A tanácskozás célja a hazai és nemzetközi duális felsőoktatási modellek és a gyakorlatorientált képzéshez kapcsolódó vállalati partnerek gyakorlatának bemutatása volt, továbbá a duális felsőoktatási megoldások beillesztése a felsőoktatás képzési és szabályozási rendszerébe.
Az AIPA Klaszter által szervezett konferencián a házigazda Kecskeméti Főiskola új rektora, dr. Ailer Piroska foglalta össze a duális képzés felsőoktatási tapasztalatait, majd Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere méltatta a város értékének számító új modellt. Az iparvállalati oldal képviseletében többek között Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője és Lepsényi István, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója számolt be az első duális tanévről. Ezt követően a résztvevők kerekasztal-beszélgetésen osztották meg egymással a duális képzés integrálásának lehetőségeiről alkotott véleményüket, tapasztalataikat. A képzéssel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében dr. Köpeczi-Bócz Tamás EU fejlesztési és stratégiai miniszteri biztos és dr. Vasa László, a Felső­oktatásért Felelős Államtitkárság kabinetfőnök-helyettese vázolta. Az új képzési módszer sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a tavalyi induláskor a képzésbe bekapcsolódó két vállalati partnerhez idén újabbak csatlakoztak, így a 2013-as tanévet a 43 elsőéves hallgató már 15 cégnél kezdhette meg.

Az AIPA Klaszter a megalakulása óta a járműiparban tevékenykedő cégek, felsőoktatási intézmények gazdasági együttműködését, versenyképességének javítását segíti, egyik fő célja, hogy hozzájáruljon a régióban nemzetgazdaságilag is kiemelt jelentőségű Mercedes-Benz beruházáshoz kapcsolódóan a tagok beszállítóvá válásához. A klasztertagok egy része ennek köszönhetően már e-számla kibocsátására és befogadására is alkalmassá vált, ezzel is megerősítve beszállítói képességét. A tervek szerint a közeljövőben a klaszter a Nyugat-Pannon Jármű­ipari és Mechatronikai Központtal, valamint a győri járműipari központtal együttműködési megállapodást ír alá, így segítve a Dél-alföldi régió gazdaság- és térségfejlesztésén túl országosan is a járműiparban érintett vállalatok és intézmények eredményes, közös munkáját.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka