Inno-tér
2012. október 3.

Az innováció finanszírozása

A magántőke által finanszírozott vállalatok lehetnek a kis- és középvállalkozások (kkv-k) növekedésének a motorjai. Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) 2011-es felmérése szerint az európai magántőke-befektető cégek mintegy ötezer vállalatot finanszíroznak évente, ezek 85 százaléka kis- és középvállalkozás. Magyarország jól áll e téren; első a régióban és hatodik a korai fázisú kockázatitőke-befektetések európai rangsorában. Amíg az európai átlag 2011-ben a GDP 0,027 százaléka volt, addig ez az arány nálunk 0,04 százalékot ért el. Miközben hazánk versenyképességének a megítélése már korántsem ilyen kedvező.


Mi lehet a megoldás? Még többet kell az innovációba fektetni? Valóban elősegítik a pályázati pénzek az innovációt? Mi a legfontosabb egy vállalkozásnál; a csapat, az ötlet vagy a piaci lehetőség? A kockázati tőke milyen feltételekkel és mikor kapcsolódhat be az innovációba? Mennyire kedvező a jogi környezet az innováció szempontjából? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a vállalatfinanszírozásban tapasztalt szakemberek szeptember 6-án a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA), valamint a Magyar Innovációs Szövetség budapesti konferenciáján. A rendezvény előadói a tanácsadó, a finanszírozó és az ügyfél szemszögéből járták körbe a témát, emellett gyakorlati tanácsokat is adtak arra vonatkozóan, miként finanszírozhatóak kockázati tőke bevonása révén innovációs beruházások, és hogyan érdemes az ezzel foglalkozó cégeknek befektetőt keresniük.

Még többet kell innovációs beruházásokba befektetni, vélekedett Zsembery Levente, a HVCA oktatási bizottságának elnöke, a Biggeorge’s-NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója, aki az elmúlt évek kockázatitőke-piac adatait és innovációval való kapcsolatát elemezte. „Innováció a pénzügyi befektetők szempontjából bármilyen olyan újdonság, ami egy társaságnak védhető, tartós versenyelőnyt biztosít” – tette hozzá a szakértő.

Szerencsére a vállalatépítés minden fázisában van valamilyen támogatási lehetőség. Kezdetben a kisebb összegű, magvető típusú befektetői programok segítik az induló vállalkozásokat, majd a későbbi fázisban a Jeremie 1 és 2 program által juthatnak nagyobb tőkéhez a kkv-k. „Annak érdekében, hogy egy vállalkozás eljuthasson egy kockázatitőke-befektetőig, megalapozott üzleti tervvel kell rendelkeznie, ami piackutatást, versenytárselemzést és igényfelmérést is tartalmaz” – mondta Horgos Lénárd, az M27 Absolvo tanácsadó cég partnere.
Az előadásokat követő beszélgetések során többek között olyan cégek képviselői számoltak be tapasztalataikról, melyek korábban kockázatitőke-bevonással hajtottak végre innovációs fejlesztéseket.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka