Inno-tér
2013. március 30.

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Bacher Vilmos jogász, Beke Béla Ferenc agrármérnök, Faludi Gábor jogász, Szépvölgyi János vegyészmérnök és Török Ferenc vegyész kapott idén Jedlik Ányos-­díjat, Gyulai József akadémikus honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehetett át. Az el­ismeréseket március közepén Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át.


A Jedlik Ányos-díjat a kimagaslóan sikeres feltalálói munka, valamint kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként adják. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente ítélik oda annak, aki közéleti tevékenységével és életművével hozzájárult a magyar szellemi tulajdonvédelmi kultúra fejlődéséhez.

2013-ban Jedlik Ányos-díjjal ismerték el Bacher Vilmos jogászt, a Bacher Ügyvédi Iroda ügyvéd tagját, akinek „több mint fél évszázados ügyvédi munkásságát végigkísérte a szellemi tulajdon védelme”. Bacher Vilmos közreműködött a hatályos szabadalmi és védjegytörvény előkészítésében, valamint az Európai Unió jogérvényesítési irányelvének átültetésében. Beke Béla Ferenc agrármérnök, növénynemesítő, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. tudományos munkatársa „csaknem négy évtizedes kutatásainak és nemesítési eredményeinek meghatározó szerepe volt abban, hogy a durumbúza termesztése meghonosodott Magyarországon, és vetésterülete a piaci igényeknek megfelelően stabilizálódott”. Faludi Gábor jogász, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense évtizedek óta alakítója a szellemi tulajdon területén folyó magyar szerzői jogkezelés korszerű, európai mintákat követő meghonosításának. Az Innotéka olvasói előtt is jól ismert Szépvölgyi János vegyészmérnök, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese a műszaki kémia, az ásványi nyersanyagok komplex hasznosítása, az anyagtudományi kutatások és a műszaki kerámiák terén végzett kiemelkedő tudományos kutatói, fejlesztői munkájáért kapott díjat. Török Ferenc vegyész, jogász, fő szakterülete a vegyészeti tárgyú találmányok magyar és nemzetközi szabadalmaztatása, s ő a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen az iparjogvédelmi továbbképzés megalapítója és első számú oktatója, az Európai Szabadalmi Ügyvivői Szervezet bírósági ügyekkel foglalkozó bizottságának alelnöke.

Honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehe­tett át Gyulai József Széchenyi-díjas akadémi­kus, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudo­mányi Intézetének kutatóprofesszora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka