Inno-tér
2013. február 7.

A 2013 évi Meet the scientist program nyitórendezvénye

2013. február 6-án, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban rendezték meg a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét.


A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program 2013 első félévében 6 fővárosi és 4 vidéki (Szeged, Debrecen, Hajdúböszörmény, Püspökladány) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, ill. a Csodák Palotája munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Többek között beszélt a 100 éves középiskola neves diákjairól, valamint híres oktatóiról is, mint például Endrédy Vendelről. Megemlítette, hogy a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium rendelkezett az országban a legmodernebb szertárral, az iskola átadásakor.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy milyen szimbolikus értéke és jelentősége van egy ilyen tudománynépszerűsítő rendezvénynek, illetve mennyire fontos feladat a középiskolai reál oktatás.

Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő („Meet the scientist”, THE Tudományos Hasznos Emberi program), tehetségkutató (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre) és tehetséggondozó (MAFITUD) tevékenységét.

A sorozat első előadását „Orvosi diagnosztika tenyérnyi eszközökön” címmel tartotta meg Iván Kristóf, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar docense, több mint 100 gimnazista előtt. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, hogy mi az a miniatűr vízvezetékezés, mennyi kórházi diagnosztikai eszköz fér el egy tenyérben, hogyan áramlanak a folyadékok rendezetten stb.

A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, megtekinthetők lesznek a program előadásainak fotói, videó is. Aktív a program Facebook csoportja is.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka