2011. november 5.

Szerző:
Paulik Katalin

Felsőoktatási Minőségi Díj 2011

Október végén ünnepélyes keretek között vehették át az elismerést a Felsőoktatási Minőségi Díj ez évi nyertesei. A díjat 2006-ban alapította a kormány azzal a szándékkal, hogy a minőségfejlesztés területén kimagasló eredményeket elérő és folyamatos fejlődést mutató felsőoktatási intézmények és azok szervezeti egységeinek teljesítményét elismerje. Dr. Agg Géza, a Felsőoktatási Minőségi Díj és Minőségfejlesztési Bizottság titkára arról számolt be magazinunknak, hogy az elmúlt tanévben ötödször meghirdetett díjra hat pályázat érkezett, melyből kettőt felsőoktatási intézmény, négyet pedig felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nyújtott be.


Mi a díj szerepe a felsőoktatás minőségfejlesztésében? Azon kívül, hogy lehetőséget teremt az összehasonlításra és a rangsorolásra, jelenthet akár konkrét versenyelőnyt is?
− A felsőoktatási intézmények között folyó versenyben komoly elismerést jelent a minőségi díj, ami nem más, mint egy nagyon szigorú, sokféle szempontrendszerű, de teljesen semleges menedzsment módszer. Az irányított önértékelés pedig alkalmat ad az oktatóknak, a tanszékeknek és a karoknak a tükörbe nézésre, az eredményeket egyetemi szinten lehet egységesíteni és évente mérni, lehetőséget teremtve ezáltal a folyamatos fejlődésnek. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az egyetemek a kiadványaikon és a honlapjukon szerepeltetnek minden olyan díjat vagy elismerést, amellyel a presztízsüket növelhetik.

Hogyan történik a pályázatok értékelése?
− A pályaműveket minden esetben három, egymástól teljesen független szakértő értékeli, akik ezt követően közös véleményt fogalmaznak meg, és ennek alapján teszik meg javaslatukat, melyet a Felsőoktatási Minőség Díj és Minőségfejlesztési Bizottság elé terjesztenek. Ez a legmagasabb minőségügyi szakértői testület az országban, rajta keresztül történik a pályázati felhívások kiírása, és a javaslatai alapján hozza meg a döntését a nemzeti erőforrás miniszter. A bizottság egyúttal kontrollt is jelent az értékelők és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet között.

Elégedett a pályázók számával? Sok vagy kevés a hat jelentkező?
− Az elmúlt öt évben a Felsőoktatási Minőségi Díj pályázatot állami támogatás nélkül, az EFQM, valamint a Miskolci Egyetem által kidolgozott egyetemi és kari önértékelési modell alapján hirdettük meg a minisztérium honlapján. Bízom benne, hogy − egy elnyert európai uniós pályázatnak köszönhetően − 2012-re meglesz az igazi magyar felsőoktatási minőségi díj modell, ami az elmúlt öt évben azért nem volt, mert az állami erőforrásokat a kormányzat kényszerűségből megvonta a projekttől. Ennek ellenére minden évben szép számmal voltak jelentkezők, volt olyan is, hogy húsz pályázat érkezett. Mégsem lehetünk elégedetlenek, amiért idén csak hat felsőoktatási intézmény és egy egyetem gyakorló iskolája jelentkezett, de ezt a hetedik pályázatot természetesen külön értékeltük.

Véleménye szerint miért csökkent a jelentkezők száma?
− Egyrészt 2007-től kezdve számos egyetem, főiskola kapott minőségi díjat vagy elismerő okleveleket, s mivel a Felsőoktatási Minőség Díj címet öt évig viselhetik az intézmények, ezalatt nem pályázhatnak újra. Másrészt számos intézmény a hazai modell kidolgozására vár, ugyanis idáig nem voltak egyértelműen meghatározva a díj értékelési szempontjai. Éppen ezért jövőre és 2013-ra nagyon sok jelentkezőre számítunk. Magyarországon 79 főiskola és egyetem működik, közülük 29 állami, a többi egyházi és alapítványi. Ez utóbbiak között sok a napi gondokkal küzdő kis létszámú intézmény, pedig örülnénk, ha közülük is lenne érdeklődő.•

A 2011. évi Felsőoktatási Minőségi Díj kitüntetettjei
  • Felsőoktatási Minőségi Díj kitüntetésben részesült szervezeti egység kategóriában a Debreceni Egyetem Műszaki Kara
  • Arany fokozatú elismerő oklevélben részesült szervezeti egység kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara
  • Ezüst fokozatú elismerő oklevélben részesült felsőoktatási intézmény kategóriában a Szolnoki Főiskola
  • Bronz fokozatú elismerő oklevélben részesült felsőoktatási intézmény kategóriában a Széchenyi István Egyetem
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka